Klassisk komposisjon

Klassisk komposisjon har for meg, så godt som uoppnåelige prinsipper bygget på forbilder fra gresk antikk, europeisk renessanse, barokk romantikk og ekspressjonisme. Beslektede billedkvaliteter finnes også i f.eks. Kinesisk tusjmaleri (som har betydd spesielt mye for meg),  i enkelte hulemalerier og all verdens oltidsarkitektur.

Det virker som om bildets indre liv og uttrykk avhenger av visse elementære optiske lover som etter behov kan både følges og brytes.

Min viktigste skolering har bestått i analyser og studier fritt etter Leonardo, Rembrandt og Vermeer, under veiledning av Rolf Schönfeld ved hans private akademi i Oslo fra slutten av 1950 -tallet.

 

Tao-kunst

 Men å nærme seg fenomenet kunst er for meg noe høyst uberegnelig. Det minner om et utsagn i «Tao teh King»:  «Du møter det, men kan ikke se dets forside, du følger etter det men kan ikke se dets bakside.»

 

Kunstens ubevisste arketyp

 I beste fall opptrer kunst, slik jeg oppfatter det, i et ubevoktet øyeblikk, i en arbeidsprosess. Kanskje oppstår visse levende virkninger uten å registreres i øyeblikket  men som først oppdages i etterkant, slik at det er mulig å ta vare på  og bygge videre på det.

Kunstens mysterium

 Faglig erfaring, formell disiplin og overfølsom intuisjon er eventuelt det som kreves for å følge sporene etter det mulige og umulige mystiske innhold…